Hotel Restaurant "De Haarlerberg"

Hotel Restaurant "De Haarlerberg"

Omgeving

Omgeven door de Sallandse Heuvelrug is hotel “De Haarlerberg” een uitstekend vertrekpunt voor een stevige wandeling of een enerverende fietstocht. Er zijn volop wandel-en fietsroutes door naaldbossen, uitgestrekte heidevelden en akkers.

 

 

 

 

 Ons hotel ligt aan de voet van de Haarlerberg en aan de rand van het natuurgebied de Sprengenberg. De Sprengenberg ligt aan de westzijde van de Sallandse heuvelrug. Het bestaat uit uitgestrekte heidevelden met prachtige vergezichten, bossen, weilanden, waar Schotse Hooglanders lopen, en de Haarlerenk met schaapskooi en bouwlanden. Het 900 ha. grote natuurgebied wordt sinds 1985 door Natuurmonumenten beheert. Deze organisatie heeft er verschillende wandelroutes uitgezet en organiseert er regelmatig excursies met Haarle als vertekpunt, dus makkelijk te bereiken vanaf ons hotel.

 

 

 

 

 

 Villa de Sprengenberg, in 1903 gebouwd door familie Van Wulfte-Palthe, staat middenin natuurgebied de Sprengenberg. In de volksmond wordt het de Palthe-toren genoemd, en het is een markant punt in de omgeving, dat u al van ver kunt zien.

Het gebied heeft een unieke flora en fauna, met zeldzame kikkersoorten, waaronder de heidekikker, salemanders en dassen. Een van de meest typerende vogels die in deze omgeving voorkomt is het korhoen. Het korhoen is een vogelsoort die op de heidevelden thuishoort en vroeger veelvuldig voorkwam.
Helaas is dit tegenwoordig niet meer het geval. Het korhoen is in Nederland zo goed als uitgestorven. Maar op de Sallandse Heuvelrug kunt u deze vogelsoort nog tegenkomen. Daar broedt jaarlijks nog een kleine, langzaam groeiende populatie. In het voorjaar komt men dan ook van heinde en verre naar salland om de bals van de korhoenders te aanschouwen. Mocht u de korhoenders willen bezichtigen is vroeg opstaan dan wel het devies!

 

 

 

 

 Een deel van de 4000 ha. bos en 1000ha. heide van de Sprengenberg laat de stichting Natuurmonumenten begrazen door Schotse Hooglanders.

Andere delen van de Sallandse Heuvelrug, zoals de Holterberg en Noetselerberg, liggen loopafstand. Op de nabij gelegen Nijverdalseberg staat het prachtige bezoekerscentrum van Staats Bosbeheer, wat meer dan één bezoek waard is.